Waarom EigenWijs

/, Persoonlijk, Pikler/Waarom EigenWijs

Waarom EigenWijs

De volgers van EigenWijs groeien gestaag. De eerste speelgroepen zijn succesvol afgerond, de eerste lezingen en workshops een feit! Misschien is het eens tijd dat ik jullie iets meer vertel over mijzelf en het waarom van EigenWijs.

Kinderopvang

Mijn hele werkende leven speelt zich al af in de kinderopvang. Direct na mijn studie Pedagogiek ben ik gestart als begeleidster in de kinderopvang. De dag dat ik mijn diploma in ontvangst nam ben ik gestart als vakantiekracht op een kinderdagverblijf. Theoretische pedagogische kennis had ik op zak, maar nog weinig ervaring op de groep. De voorbeelden van de collega´s nam ik al snel over.

Iedere ochtend telde ik op de kindlijsten wie er zou komen. Hoeveel baby´s mag ik verwachten? En zette ik vervolgens precies zoveel wipstoeltjes klaar als ik baby´s kon verwachten, een speelboogje erbij en dat was de plek voor de jongste kinderen.

Nu jaren later kan ik mezelf werkelijk niet meer voorstellen dat dit mijn manier van werken was! Intussen ben ik volop de vrije bewegingsontwikkeling voor baby´s aan het verspreiden.

Deze wipstoeltjes en speelbogen hebben daarin absoluut geen plaats. Ik ben dan ook een grote tegenstander geworden van zitmeubilair voor baby´s.

Waar dat vandaan komt?

Het competente kind

Tijdens mijn loopbaan in de kinderopvang heb ik mij in eerste instantie als begeleider steeds meer verdiept in de ontwikkeling van jonge kinderen. En was ik al gauw zeer geïnspireerd door de visie van Reggio Emilia. Een geweldig mooie visie die mijn kijk op kinderen mede heeft bepaald.

Het competente kind, een krachtig kindbeeld. Niet kijken naar wat een kind nog niet is, of wat het nog niet kan, maar juist dit beeld omdraaien en echt zien wie is dit kind, wat kan dit kind al wel.

In mijn vervolg baan bij een geweldig fijn en groeiend kinderdagverblijf in Groningen. Heb ik mij als begeleidster en later als leidinggevende van één van de locaties, steeds verder kunnen ontwikkelen in deze manier van kijken naar kinderen.

Door één van mijn collega´s kwam ik daar ook in contact met de visie van Emmi Pikler. In eerste instantie was ik wat sceptisch over dit verhaal, is dit iets wat ik geloof, wat bij mij past, wat ik kan voorleven? Echter hoe meer ik mij in deze visie verdiepte hoe meer ik voelde, kon ervaren en geloofde dat dit echt is wat bij mij past! Ook de visie van Emmi Pikler gaat uit van het krachtig kindbeeld, juist kijken naar wat een kind, hoe jong het ook is, al zelf kan. Hen begeleiden in plaats van leiden.

Pikler pedagoog

Nog steeds ben ik werkzaam in de kinderopvang, intussen niet meer als begeleidsters en niet meer in Nederland maar in België. Dat is een behoorlijke omschakeling geweest voor mij. Maar mijn beeld op kinderen, krachtige en competente kinderen, is nooit veranderd en neem ik overal waar ik werk met kinderen mee.

Hoe meer ervaring ik heb met de omgang met jonge kinderen. Hoe minder ik mijzelf nog kan verplaatsen in die jonge meid die begon in de kinderopvang. Die elke dag voor iedere baby een wipstoeltje klaar zette. Die absoluut met liefde ingegeven en passie voor het vak, iedere baby voorzag van een speelboog en oprecht dacht dat dit de enige en beste manier was.

Mijn passie voor kinderen is goot evenals voor mijn vak in de kinderopvang. Omdat ik mij zelf wil blijven ontwikkelen ben ik na lang wikken en wegen, intussen al ruim twee jaar geleden, gestart met de opleiding tot Pikler pedagoog. Het is voor mij een enorm investering zowel in tijd als geld. Maar wat ben ik blij dat ik deze stap genomen heb.

Het voelt als thuiskomen, iedere keer dat ik me nog verder mag verdiepen in deze geweldige visie. Het geen wat ik geloof, wat ik zie, wat ik voel krijgt steeds meer body.

De studie ben ik in eerste instantie gestart enkel en alleen voor mijzelf, maar hoe langer en hoe meer ik leer en mij verdiep in deze visie. Hoe meer ik ook van mening ben dat ik dit niet alleen voor mijzelf wil en kan houden. Iedere ouder, iedere professional die werkt met jonge kinderen heeft het recht deze visie te leren kennen.

Daar was de geboorte van EigenWijs!

Mijn onderneming waarmee ik deze visie op jonge kinderen verspreid onder ouders en professionals.

Met name de visie op vrije bewegingsontwikkeling voor iedere baby voelt als een missie voor mij. Een kinderdagverblijf zonder zitmeubilair voor jonge baby´s. De vroedvrouw en de kraamverzorgster die durven de wipstoeltjes los te laten. Een consultatiebureau die ook kijkt vanuit het krachtig kindbeeld, en de geijkte tabellen loslaat. Vrije bewegingsontwikkeling en vrij spelen voor iedere baby, iedere peuter en ieder kleuter als basis.

Met EigenWijs hoop ik de wereld een klein beetje mooier te maken.

By | 2019-04-09T22:41:26+02:00 april 9th, 2019|EigenWijs, Persoonlijk, Pikler|0 Comments

About the Author:

EigenWijs is een initiatief van Moniek Neumann, Pedagogisch coach en Pikler pedagoog in opleiding. Naast EigenWijs zelf mama van drie ondernemende kinderen en al jarenlang werkzaam in de kinderopvang.

Leave A Comment