De zittende maatschappij, kan jouw baby al zitten?

///De zittende maatschappij, kan jouw baby al zitten?

De zittende maatschappij, kan jouw baby al zitten?

Onze zittende maatschappij.

In het nieuws is er volop aandacht voor het feit dat we te weinig bewegen. Voor volwassenen wordt het zitten als het nieuwe roken gezien en ook onze kinderen krijgen te weinig beweging.

Iets waar ik me dan ook over blijf verbazen is het belang dat er gehecht wordt aan het kunnen zitten van onze baby’s. Nu ik zelf weer een kleintje in huis heb valt het me weer extra op.

Kan jouw baby al zitten?


Om ons heen in alle babywinkels lijkt het van groot belang om de baby zo snel mogelijk te kunnen laten zitten.
Nee, je hoeft niet te wachten tot het zelf kan gaan zitten. Om het te steunen in zijn neer zittende houding is er van alles ontwikkeld.
Bumbo stoeltjes, opblaasbanden, kuipjes om op stoelen te kunnen klikken, wipstoeltjes, babynesten etc. Stuk voor stuk dure artikelen en helemaal niet nodig.

Als je dan nog niet van plan was om een zitter te kopen voor je baby, wordt je er van een andere kant wel mee geconfronteerd.

Iedere maand krijg je als Belgische ouder een gratis boekje van de Gezinsbond: ‘Brieven aan jonge ouders’.
Maandelijks staat er in het kort de ontwikkeling in van je kindje. Erbij vermeld overigens, dat de gemiddelde baby niet bestaat en ieder kind op zijn eigen tempo ontwikkeld.
Dat gezegd hebbende, lees ik tot mijn grote schrik in het boekje voor: ‘Mijn tweede maand’; Het lukt me al om vijf seconden te zitten!
Tja, dan vraag ik mij toch af, waarom??? Waarom moet er vermeld worden dat een baby van twee maanden vijf seconden zou kunnen zitten?
Kunnen we niet gewoon accepteren dat een kindje van twee maanden gewoonweg nog niet kan zitten! Er zijn zoveel andere mooie dingen die een kindje van twee maanden kan, maar zitten? Nee, dat dus nog niet. En dat is ook helemaal niet erg.

Heb vertrouwen in je baby

Zitten gaat je baby echt wel leren helemaal uit zichzelf op zijn eigen tempo zonder babystoeltjes, zitters, omringend door kussens of hulp van jou.
Heb vertrouwen in je baby, kijk naar wat het wel kan geef het ruimte om te oefenen en zomaar op een dag kan het zelf gaan zitten! En wat is er mooier dan iets wat je zelf mag leren op je eigen tempo zonder dat een ander bepaald hoe en wanneer het moet gebeuren. Dat geldt ook voor onze b
aby’s.


Geef je baby de bewegingsvrijheid en het vertrouwen en je zult zien dat het tot alles in staat is.

Geef je baby bewegingsvrijheid


Vanuit deze waarden biedt EigenWijs cursus SpeelRuimte aan, een  Speelgroep voor baby’s, peuters en hun ouders.
Juist in de SpeelRuimte is er volop de ruimte voor je kindje om vrij te kunnen bewegen. De ruimte is zo ingericht dat het uitlokt om te gaan spelen en bewegen. Er is een hoek ingericht voor de jongste baby´s die daar liggend volop kunnen oefenen met hun bewegingsontwikkeling. Terwijl de grotere kindjes uitgedaagd worden om te klimmen en te klauteren op de veilige en speciaal voor peuters ontwikkelde klim- en klautermaterialen.

Jij als ouder, kan eens achterover geleund de ruimte en tijd nemen, om vol verbazing te kijken vanaf de zijlijn tot welke geweldige dingen jouw kindje al in staat is.

Jouw baby of peuter ook volop in beweging

De cursus SpeelRuimte start in januari 2019 opnieuw in Vroedvrouwenpraktijk de Oever te Brugge. Deze keer speciaal een groep voor baby´s en peuters van 5 tot 30 maanden en een groep voor peuters en kleuters van 30 tot 48 maanden.

In februari 2019 start er een cursus SpeelRuimte in Gent bij Amelie+Moi, deze is voor baby´s en peuters van 5 tot 30 maanden.

Voor data en inschrijven  zie de de website van EigenWijs, of de evenementen op de facebook pagina van SpeelRuimte EigenWijs.

By | 2018-12-06T14:05:02+01:00 december 6th, 2018|Emmi Pikler, Vrije bewegingsontwikkeling|0 Comments

About the Author:

EigenWijs is een initiatief van Moniek Neumann, Pedagogisch coach en Pikler pedagoog in opleiding. Naast EigenWijs zelf mama van drie ondernemende kinderen en al jarenlang werkzaam in de kinderopvang.

Leave A Comment