Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/eigenwijzebe/www/wp-content/plugins/elementor/core/kits/documents/tabs/site-identity.php on line 60
Leren doe je met vallen en opstaan, waarom moet ik dan altijd zitten - Speelruimte Eigenwijs

Leren doe je met vallen en opstaan, waarom moet ik dan altijd zitten

/, Kinderopvang, Vrije bewegingsontwikkeling/Leren doe je met vallen en opstaan, waarom moet ik dan altijd zitten

Leren doe je met vallen en opstaan, waarom moet ik dan altijd zitten

Leren doe je met vallen en opstaan, waarom moet ik dan altijd zitten (loesje)

Het is momenteel weer volop in het nieuws, we bewegen te weinig. Volwassenen bewegen te weinig, we zitten te veel. En zitten is in onze maatschappij het nieuwe roken. Ook blijkt volgens onderzoek van de universiteit van Gent, dat Kleuters te weinig bewegen.

Vervolgens wordt alles uit de kast getrokken, staand vergaderen is het advies. Kleuters kunnen ook staand knutselen of puzzelen en er wordt een miljoen euro uitgetrokken om de speelplaatsen van scholen groener en avontuurlijker te maken.

Begrijp me niet verkeerd, dat is geweldig en ik sta helemaal achter die groene en avontuurlijke speelplaatsen. De saaie, geestdodende speelplaatsen met enkel grote grijze tegels en hier en daar een hinkelplekje is wat mij betreft ook echt uit den boze. Ten eerste lokt het geen avontuurlijk en positief spel uit, er is gewoon werkelijk niets te doen en dat creëert vaak een vervelende sfeer onder de kinderen. Dus ja, super die avontuurlijke speelplaatsen.

Begin bij het begin, jong geleerd is oud gedaan

Maar, waarom beginnen we met elkaar niet gewoon bij het begin?? Want werkt het niet zo; jong geleerd is oud gedaan? Een oude gewoonte aanpakken is zoveel moeilijker, iets afleren kost zoveel meer energie dan iets aanleren. Dus laten we de jongste kinderen in ons land niet overslaan!

En het mooie is dat kost geen geld, het levert zelfs geld op! Iedere ouder van jonge kinderen en elke medewerker die dagelijks met jonge kinderen werkt, kan er aan mee werken.

Leren begint al ver voor een kind naar school gaat. Vanaf dag één na de geboorte heeft een kindje alles in zich om te ontwikkelen. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, leergierig en volop in beweging.

 

Weg met al het zitmateriaal voor baby´s, baby´s zijn niet gemaakt om stil te zitten

Baby´s zijn niet gemaakt om stil te zitten, vast gegespt in een stoeltje. Wist je, dat uit onderzoek is gebleken, dat een baby hoe jong ook, minstens twee keer per minuut wisselt van positie. Dat doet een jonge baby die enkel kan liggen of rollen, maar ook die oudere baby die al kan kruipen, zitten of gaan staan.

Geef je baby dan ook die ruimte om vrij te bewegen. Weg met de wipstoeltjes, bumbo´s en al het andere zitmateriaal voor baby´s! Leg je baby op een dun kleedje op de grond, in een box of grondbox en geef hem op deze manier volop de mogelijkheid om zelf vrij te bewegen. Geen grote speelboog boven je baby die hem kan belemmeren in leren rollen, maar enkele kleine materialen naast je baby waar hij naar kan kijken en naar kan leren grijpen.

Eigenlijk is het zo simpel en daarom misschien wel weer bijzonder. Leren doe je met vallen en opstaan en dat kun je alleen als je volop de mogelijkheid krijgt vrij te mogen bewegen.

Vrije Bewegingsontwikkeling voor jouw kindje

Bij EigenWijs staat het belang van de vrije bewegingsontwikkeling en het daaraan gekoppelde vrij spel voor kinderen centraal. Nieuwsgierig naar de EigenWijze visie op bewegen en spelen? Of wil jij, je baby/ peuter volop de mogelijkheid geven te bewegen?

Meld je aan voor de cursus SpeelRuimte van EigenWijs, de plek waar baby´s en peuters volop de ruimte krijgen zonder inmenging van volwassenen om vrij te mogen bewegen en spelen. En waar jij als ouder de kans krijgt te kunnen zien waar toe jouw kindje al in staat is en dat zal je vast verrassen.

Lieve Groet Moniek Neumann

Initiatiefneemster EigenWijs

By | 2018-11-10T12:59:19+01:00 november 10th, 2018|Emmi Pikler, Kinderopvang, Vrije bewegingsontwikkeling|0 Comments

About the Author:

EigenWijs is een initiatief van Moniek Neumann, Pedagogisch coach en Pikler pedagoog in opleiding. Naast EigenWijs zelf mama van drie ondernemende kinderen en al jarenlang werkzaam in de kinderopvang.

Leave A Comment