Nee, mijn baby kan nog niet zitten en dat is helemaal niet erg!

///Nee, mijn baby kan nog niet zitten en dat is helemaal niet erg!

Nee, mijn baby kan nog niet zitten en dat is helemaal niet erg!

Nee, mijn baby kan nog niet zitten en dat is helemaal niet erg!

In mijn vorige blog schreef ik over de zittende maatschappij, het feit dat op één of andere manier het gaan zitten van je baby het meest belangrijke lijkt te zijn. Terwijl we, heel eerlijk, toch nog genoeg kunnen zitten in ons leven nietwaar?

Maar soms is het best moeilijk sterk in je schoenen te blijven staan als jonge ouder. Als alles en iedereen zo gericht is op het kunnen gaan zitten van mijn baby!
Ik schreef al over de babywinkels die vol staan met volgens hen noodzakelijk zitmeubilair. En dan is er het maandelijkse tijdschrift waarin met twee maanden al gesproken wordt over het kunnen zitten van je kindje.

Hij kan nog niet zitten

Dat heb je overleefd en kom je bij Kind en Gezin/ het consultatiebureau. Vol trots stap ik als jonge mama binnen met mijn zoontje van bijna zes maanden. De arts bekijkt mijn kleine mannetje, stelt enkele vragen waarop ik vol trots kan antwoorden dat mijn kleine mannetje al kan draaien en kruipen. Hij laat dit dan ook graag even aan de arts zien en draait, rolt en kruipt de volledige tafel over.
Geweldig toch, zou je denken?

Vervolgens pakt de arts mijn baby vast en zet het op zijn billen. Ze geeft hem een blokje in de handen en probeert hem los te laten. Waarop ik nog snel zeg dat hij niet kan zitten.
De arts legt mijn kleine mannetje terug en zegt:
Hij kan nog niet zitten!
Nee, hij kan nog niet zitten en dat is helemaal niet erg wil ik wel uitschreeuwen. Kijk toch wat hij al wel kan!

Waarom is dat zitten toch zo´n ding?

Kunnen we niet gewoon allemaal starten bij het kijken naar wat onze kinderen al wel kunnen. In plaats van de focus te leggen op wat het nog niet kan?
Het zou zoveel helpen voor alle papa’s en mama’s die dagelijks hun uiterste best doen voor hun kindjes en al genoeg onzekerheden hebben. Laten we dan toch vooral starten bij het vertrouwen hebben in ons kindje.

Ik weet zeker ooit op een dag kan mijn kleine mannetje zitten, maar nu nog niet en dat is helemaal niet erg!

Kinderen die nog niet kunnen zitten, horen niet te zitten.

Intussen is dit voorval al eventjes geleden, mijn kleine mannetje kan zitten. Dat heeft hij helemaal zelf geleerd. Net zoals dat hij kan staan, lopen, rennen, klimmen en probeert te springen. Ik voed mijn zoontje op vanuit vrije bewegingsontwikkeling en een basis vertrouwen in mijn kind.

Met EigenWijs heb ik als missie: alle jonge ouders en professionals die werken met baby´s en jonge kinderen te informeren over het belang van vrije bewegingsontwikkeling.

Weg met al het zitmeubilair voor baby´s. Alle baby´s uit de wipstoeltjes en bumbo´s en terug op de grond waar ze volop zelf, vrij en op hun eigen tempo kunnen bewegen.
Kinderen die nog niet kunnen zitten, horen nog niet te zitten. Daar is een reden voor!

Vrije bewegingsontwikkeling

Ben jij een jonge ouder of werk jij met jonge kinderen en zou je graag meer willen weten over het belang van vrije bewegingsontwikkeling? Dat kan!

Kom naar één van de lezingen over Het belang van Vrije Bewegingsontwikkeling van EigenWijs. Of vraag als professional een vorming aan, vanuit het vormingsaanbod van EigenWijs.

Samen sterk, voor een mooie toekomst voor onze kinderen!

 

Lieve groet, Moniek Neumannspeelruimte eigenwijs logo mannetje ligt

Initiatiefneemster EigenWijsSet featured image 2

 

 

By | 2019-01-05T22:57:40+01:00 januari 5th, 2019|Emmi Pikler, Vrije bewegingsontwikkeling|0 Comments

About the Author:

EigenWijs is een initiatief van Moniek Neumann, Pedagogisch coach en Pikler pedagoog in opleiding. Naast EigenWijs zelf mama van drie ondernemende kinderen en al jarenlang werkzaam in de kinderopvang.

Leave A Comment