Vrije bewegingsontwikkeling voor de ontwikkeling van het brein

/, Emmi Pikler, Vrije bewegingsontwikkeling/Vrije bewegingsontwikkeling voor de ontwikkeling van het brein
  • Logo eigenwijs

Vrije bewegingsontwikkeling voor de ontwikkeling van het brein

Deze week is het de week van de zorg. Tijdens deze week van de zorg 2019, staat het brein centraal. 

De kinderenjaren zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van het brein. Je kind de mogelijkheid geven voor vrije bewegingsontwikkeling speelt hierin een zeer belangrijke rol. Hoe? Dat vertel ik je graag in mijn nieuwste blog.

Ik heb mijn baby leren zitten, en hij vindt het fijn!


Op het eerste gezicht lijkt dat wellicht niet zo’n probleem. Je baby zit omringd door kussens of in een zitje, mooi tussen zijn speelgoed en lijkt trots omdat hij nu de wereld vanuit een ander perspectief ziet.

Echter zodra je baby wil gaan spelen ontstaan de moeilijkheden. Het enige waarmee je baby kan spelen, is het geen wat in zijn nabijheid ligt.
En dan nog kost het veel moeite voor een baby, dat niet zelf is gaan zitten, deze materialen te pakken. Doordat je baby niet zelf heeft leren zitten, maar door jouw is neergezet, mist het de balans die nodig is om goed te kunnen zitten. Je baby zit nog niet mooi en stevig op zijn zitbeentjes. Zit met een holle of bolle in plaats van een mooie rechte rug. En het kost je baby alle kracht en inspanning om te blijven zitten, hij moet balanceren en dat voelt weinig ontspannen.

Uiteindelijk wordt je baby afhankelijk van jou. Het heeft je iedere keer nodig om een speeltje in ontvangst te nemen en het heeft je keer op keer nodig om weer rechtop te worden gezet. Daarnaast heeft het je ook volop nodig om vertrouwen te geven, want je baby zal zich onzeker voelen in een houding waar hij niet zelf in en uit kan komen.

Vrije bewegingsontwikkeling voor de ontwikkeling van de hersenen


Maar baby’s zijn inventief, ook de baby die van een ander heeft leren zitten. Uiteindelijk zal je baby zeker leren stevig te zitten en zelfs om zich te verplaatsen. Heel vaak zie je dat deze kindjes zich verplaatsen in een zittende houding al schuivend op hun billen door de kamer.
En daar zit nu juist het probleem. Je baby slaat een heleboel fases over, die zeer belangrijk zijn voor zijn ontwikkeling. Het rollen, tijgeren, kruipen en zelf leren zitten. Allemaal belangrijk voor zijn zelfvertrouwen. Wanneer hij deze fases zelf mag doorlopen en alles zelf mag ontdekken geeft dat enorm veel zelfvertrouwen, zelfkennis en beheersing van zijn lichaam.

Daarnaast zijn juist deze fases zo ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. De hersenen van je baby zijn nog niet volledig volgroeid. Het is van groot belang dat er veel verbindingen worden aangelegd. Juist het doorlopen van alle motorische ontwikkelingsfasen is hierbij van groot belang en creëren vele verbindingen tussen de hersenhelften. Deze verbindingen zijn belangrijk voor je kindje om zich goed te kunnen concentreren en om later bijvoorbeeld te kunnen leren lezen, schrijven etc.

Wanneer je, je baby volop de mogelijkheid geeft om zelf te bewegen op zijn manier en in zijn eigen tempo. Geeft jou dit ook meer bewegingsvrijheid. Je baby kan veel makkelijker zelf spelen, heeft jouw niet voortdurend nodig om een speeltje aan te reiken. Je baby voelt zich vertrou

wd in zijn eigen lichaam en kan volop op ontdekkingstocht gaan. Het heeft jou niet nodig om weer rechtop te gaan zitten dat doet hij uiteindelijk helemaal zelf.

En intussen werkt het heel hard, aan die oh zo belangrijke verbindingen in zijn hersenen. Het is het dus meer dan waard je kindje vrije bewegingsontwikkeling te geven!

Meer weten?

Wil je graag meer weten over het opvoeden vanuit vrije bewegingsontwikkeling? Hoe je dit thuis kunt toepassen?

Of zou je graag nog meer verdiepende informatie krijgen over de vrije bewegingsontwikkeling?

Neem zeker contact met mij op, ik biedt lezingen, vormingen en cursus SpeelRuimte aan. Waarbij de vrije bewegingsontwikkeling centraal staat.

Ik hoor graag van je via mail: info@eigenwijze.be

Omdat ik iedere baby en elke ouder het belang, de mogelijkheden en de informatie gun van de vrije bewegingsontwikkeling, stel ik het enorm op prijs als je mijn blog wilt delen.

Warme groet,

Moniek Neumann

 

Logo eigenwijs

By | 2019-03-12T12:58:03+01:00 maart 12th, 2019|baby, Emmi Pikler, Vrije bewegingsontwikkeling|0 Comments

About the Author:

EigenWijs is een initiatief van Moniek Neumann, Pedagogisch coach en Pikler pedagoog in opleiding. Naast EigenWijs zelf mama van drie ondernemende kinderen en al jarenlang werkzaam in de kinderopvang.

Leave A Comment