Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/eigenwijzebe/www/wp-content/plugins/elementor/core/kits/documents/tabs/site-identity.php on line 60
Aandacht maakt alles mooier! - Speelruimte Eigenwijs

Aandacht maakt alles mooier!

///Aandacht maakt alles mooier!

Aandacht maakt alles mooier!

Aandacht maakt alles mooier (IKEA)

Daar lag ik dan afgelopen week meerdere malen in die vervelende tandarts stoel. Bibberend van de zenuwen, vol spanning en stress wat er komen ging.

Als kind ben ik gevallen op mijn voortanden, tijdens het bokje springen op het schoolplein. Mijn beide voortanden zijn daarbij beschadigd. Ik weet nog dat ik thuis kwam en mijn moeder bij   de aanblik direct in tranen was. Zelf vond ik opdat moment, het feit dat mijn neus zo rood was als een tomaat en bloede, veel erger dan die tanden. Maar nu begrijp ik mijn moeders reactie des te meer. Die neus, die kwam wel weer in orde, maar die tanden tja dat is een geheel ander verhaal.

Bibberend in de tandartsstoel

Intussen is het val incident meer dan 25 jaar geleden gebeurd en toch is het feit dat ik deze week volop in de tandarts stoel heb moeten zitten er nog steeds een overblijfsel van. Eén van de toen geplakte, bewerkte, gezette tanden is afgebroken. Intussen loop ik al meer dan een jaar met deze gebroken tand in mijn mond. Niemand die het ziet alleen ik. En lastig is het, want eten met een gebroken tand in je mond, die er echt niet uit mag vallen, is een hele uitdaging. Geen hele appel voor mij, doe maar in kleine stukjes 😉

Nu was dan echt het moment gekomen dat de behandelingen voor deze tand niet langer konden wachten, de tand moest eruit. Tot mijn eigen grote verdriet en angst, want heel eerlijk ik ben bang voor de tandarts.

Daar lag ik dan, zo bang als een muisje te wachten wat komen ging…. Niet één tandarts maar vier tandartsen hebben afgelopen week zich gebogen over mijn gezicht. Ieder met zijn eigen specialiteit. Ieder met zijn eigen beste bedoelingen om mij te helpen. Maar wat mij dan opvalt, als je daar zo hulpeloos ligt, is hoe respectvol gaan ze eigenlijk met je om? In welke mate werd ik liefdevol behandeld en verzorgt. Wie nam er de tijd om ook echt te vertellen wat hij ging doen, wat ik mocht verwachten en hoe het zou voelen.

Respectvolle verzorging

Als mama en zeker in mijn werk als Pikler pedagoog, ben ik mij hier heel erg bewust van. Emmi Pikler heeft mij zoveel geleerd over het belang van respectvolle verzorging. Over het belang van echte aandacht hebben voor een kind tijdens de verzorgende handelingen. Over het belang van behoedzame aanrakingen via je handen. Ik heb geleerd, dat juist op die manier een kind niet zal hoeven te schrikken en open blijft voor de situatie. In de situatie van Pikler gaat het altijd om kleine kinderen. Maar haar visie op respectvolle verzorging kun je zoveel breder trekken, want wil niet ieder mens met respect en echte oprechte aandacht verzorgt worden?

De vier tandartsen hebben hun basis werk, de tand verwijderen, tanden omslijpen, ontsteking weghalen etc. allemaal goed uitgevoerd. Geen van hen heeft steken laten vallen als tandarts zijnde dan. Maar als ik terugkijk als mens, als bibberend klein en afhankelijk mens daar in de grote stoel. Dan zijn er wel heel duidelijke verschillen. De ene tandarts die eerst doet voor hij uitlegt. De ander die vooral tegen zijn collega spreekt over mijn hoofd heen, de tandarts die toch net iets te ruw is. En dan degene die echt met mij meeleefde.

De tandarts die net een beetje meer deed dan enkel en alleen haar werk, die tanden. Die mij als mens zag, mijn angst erkende en met mij sprak. De tandarts die uitgebreid vertelde wat ik mocht verwachten, die behoedzaam en vol zorg haar werk in mijn mond volbracht. De tandarts die eerst vertelde, liet zien en nogmaals verduidelijkte wat ze zou gaan doen. De tandarts die mij tijd en ruimte gaf, die vroeg of ik er klaar voor was alvorens ze zou gaan beginnen. En juist die houding, die maakt een wereld van verschil. Het probleem veranderd niet, die vervelende ingreep moet gebeuren, maar het gevoel de aandacht en het feit dat je gezien wordt als mens dat maakt het verschil!

Daarom geloof ik des te meer in de respectvolle verzorging zoals deze vanuit de visie van Emmi Pikler beschreven is. Omdat het welbevinden van een kind in hoge mate samenhangt met de manier waarop hij door een volwassene aangeraakt en verzorgt wordt. Ook in een tandartsstoel, waar niemand graag in zit, is het welbevinden hoger als er meer oprechte aandacht is voor de mens die daar zit.

De Visie van Emmi Pikler in jouw werk

Ben jij nieuwsgierig naar de visie van Emmi Pikler?

Werk je met mensen, baby´s, kinderen, jongeren of volwassenen en ben je benieuwd wat de visie van Emmi Pikler op de respectvolle verzorging voor jou in je werk kan betekenen. Aarzel niet en neem gerust contact met mij op. Ik kan lezingen, coaching, vorming en nog veel meer op maat aanbieden en denk graag met jullie mee.

Deze prachtige visie draag ik graag uit en met liefde verspreid ik mijn kennis, alles met aandacht om de wereld een klein beetje mooier te maken!

Aandacht maakt alles mooier! (IKEA)

Nog niet zo´n gekke uitspraak van de IKEA, nietwaar?

Moniek Neumann Pikler Pedagoog (in opleiding)

Initiatiefneemster van EigenWijs

 

 

 

By | 2018-10-11T08:29:48+02:00 oktober 5th, 2018|Emmi Pikler, Respectvolle verzorging|2 Comments

About the Author:

EigenWijs is een initiatief van Moniek Neumann, Pedagogisch coach en Pikler pedagoog in opleiding. Naast EigenWijs zelf mama van drie ondernemende kinderen en al jarenlang werkzaam in de kinderopvang.

2 Comments

 1. Marjan Koopman 21/10/2018 at 14:31 - Reply

  Mooi geschreven Moniek.
  Aandacht is heel belangrijk. Je zien , wie je bent en wat je ook doet.
  Dit is voor opvoeders, artsen , onderwijzers, verzorgers, eigenlijk iedereen die met mensen werkt het aller belangrijkste.
  Baby,s en peuters waar jij mee gaat werken , moeten zich veilig en vertrouwd voelen. De basis waar alles om draait.

  Ik zie het ook in mijn vrijwilligerswerk met demente mensen.
  Even een arm om ze heen, een knuffel en gewoon bij ze zitten.
  Aandacht is het allerbelangrijkste!

  • Moniek Neumann 21/10/2018 at 14:37 - Reply

   Dank je wel!
   Aandacht is echt heel belangrijk, voor iedereen!
   Echt gezien worden…

Leave A Comment