Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /data/sites/web/eigenwijzebe/www/wp-content/plugins/elementor/core/kits/documents/tabs/site-identity.php on line 60
Help mijn kind speelt niet... - Speelruimte Eigenwijs

Help mijn kind speelt niet…

/, peuter, speelgoed, Spelen, Vrij spelen/Help mijn kind speelt niet…

Help mijn kind speelt niet…

Mijn kind heeft enorm veel speelgoed, maar niets lijkt hij echt leuk te vinden.

Vol goede bedoelingen omringen wij onze kinderen met enorme hoeveelheden speelgoed. De samenleving doet ons geloven dat onze kinderen dit allemaal nodig hebben. Wanneer je de televisie op een kinderzender zet wordt je overladen met reclames voor het nieuwste materiaal. Er wordt bij verteld waarom het zo belangrijk is. Het ene ondersteunt de motorische ontwikkeling, het volgende de cognitieve ontwikkeling en van het derde kan je kind al spelend leren praten of zelfs een andere taal leren. Miljoenen euro´s gaan erom in de speelgoedhandel.

Maar, speelt je kind uiteindelijk wel met al die dure geavanceerde materialen?

Is hij echt betrokken bij zijn spel en leert hij er echt zoveel van als de commercie ons doet geloven?

Vaak moeten we toch echt ontkennend antwoorden. Het materiaal is maar eventjes leuk, laat ons kind niet echt vanuit zijn intrinsieke motivatie spelen en biedt toch net iets minder dan verwacht was.

 

Het robothondje

Kort geleden was een vriendinnetje van mijn oudste dochter jarig, ze werd 8 jaar,  haar grootste wens een robothondje. Op de vele reclames zag het er zo geweldig uit. Een robot die je van alles kunt leren, echt naar je zal luisteren en allerlei trucjes zou kunnen. De wens was zo groot, het was het enige cadeautje wat ze echt heel graag wilde. Dus daarop besloten de ouders dit hondje aan te schaffen.

Het meisje was super blij en verrast toen ze eenmaal het papiertje eraf had gescheurd!

Maar oh wat werd het een teleurstelling. Dat geweldige robothondje was dan weliswaar enorm duur geweest, maar kon echt niet zoveel als van te voren leek. Het was eventjes leuk, maar al gauw verdween het dure, luxe speelgoedhondje in de kast om er nauwelijks meer uit te komen.

Is dat nu niet net wat er uiteindelijk met de meeste dure nieuwe speelgoedmaterialen gebeurd?

Even is het leuk, even is je kind in de zevende hemel. Maar al gauw blijkt het toch niet dat te zijn wat hen prikkelt om betrokken te blijven spelen.

 

Actief spelen

Maar welk materiaal laat je kind dan wel betrokken spelen?

Welke materialen prikkelen, maken nieuwsgierig en lokken je kind echt uit om aan de slag te gaan en volledig op te gaan in zijn spel?

Dat zijn niet de meest geavanceerde, dure, nieuwe speelgoedmaterialen die de reclames halen. Maar, juist simpele materialen die je misschien wel gewoon in huis hebt liggen, of juist koopt in een geheel andere winkel dan de speelgoedwinkel. Hoe minder het materiaal uit zichzelf doet, hoe meer je kind er mee kan.

Dat robothondje kan enkel dat wat voor geprogrammeerd is, niets meer en niets minder.

De zelfbedachte trucjes die het meisje in kwestie zo graag aan haar hondje had willen leren, die kan het hondje niet aangezien dat niet in zijn programma voor komt. Het materiaal vraagt geen enkele creativiteit van je kind. Het materiaal entertaint je kind. Het materiaal is bezig in plaats van andersom.

Een tip om zeker te onthouden:

´ Actief materiaal maakt passieve kinderen, passief materiaal maakt actieve kinderen. ´Emmi Pikler.

 

Wat is dan wel fijn speelmateriaal voor je kind.

Tien tips voor materiaal waar kinderen niet zomaar op uitgekeken raken, materialen die kinderen uitlokken te experimenteren, creatief te denken en je kind echt actief laat spelen;

1. Ballen

Ballen in allerlei soorten en maten, groot, klein, hard en zacht.

Ballen zijn vanaf jonge leeftijd al erg fijn speelmateriaal voor kinderen. Het feit dat ballen kunnen rollen spreekt enorm tot de verbeelding. Kinderen die bezig zijn in hun ontwikkeling met object permanentie, leren dat iets blijft bestaan ook al zie je het niet, zijn vaak enorm gefascineerd door ballen. Ik rol de bal weg, toch blijft de bal bestaan, ook als ik hem even niet meer zie.

Ook oudere kinderen genieten enorm van het spelen met ballen, gooien, rollen, strooien, schoppen en er zijn natuurlijk ontelbare balspellen te bedenken.

Misschien ken je de film Cast away, waarbij een bal het enige maatje wordt van Chuck Noland, de man die alleen moet zien te overleven op een eiland.

Zo blijkt maar, een bal kan alles zijn.

2. Buizen

Ga naar de bouwmarkt en koop een zetje buizen inclusief koppelstukken. Kinderen groot en klein vinden dit erom aantrekkelijk materiaal.

Je kunt iets door een buis laten rollen, rijden of glijden. Het ene materiaal past erin het andere juist niet. Het lokt uit om mee te bouwen in de hoogte, blijft de buis staan, kan ik er nog eentje aan vast koppelen, blijft het dan nog staan?

Het lokt uit om hele parcoursen mee aan te leggen en bijvoorbeeld ballen doorheen te laten rollen.

Je kunt er zelfs een huis van bouwen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

3. Knikkers

Geen geschikt materiaal voor heel jonge kinderen natuurlijk. Maar daarentegen voor iets oudere kinderen geweldig materiaal om eindeloos mee te kunnen spelen.

Natuurlijk denk je bij knikkers direct aan rollen en de knikkerspelletjes van op het schoolplein.

Maar knikkers bieden zoveel meer dan dat. Knikkers zijn ideaal materiaal om te kunnen ordenen en rangschikken, op kleur, grootte en soort. Mooie wiskundige oefeningen die kinderen op die manier spelenderwijs alvast oefenen.

Gebruik knikkers eens op een lichtbak en je kind zal verwonderd zijn over de mooie kleuren en effecten die dit kan geven. Knikkers laten rollen over verschillende materialen en genieten van alle verschillende geluiden die er ontstaan.

Of knikkers gebruiken als poppetjes. Mijn dochter speelt graag met knikkers en voor haar zijn het hele families, ze ordent ze op kleur en soort en maakt families en speelt er hele fantasieverhalen mee.

4. Blokken

In alle soorten en maten, in alle kleuren en vormen blokken hebben veel te bieden. Van houten blokken om mee te stapelen, te verzamelen, te ordenen en mee te bouwen. Tot legoblokjes voor oudere kinderen om complete steden te bouwen, goed voor het ruimtelijk inzicht.

Bij de peuter/kleuterspeelgroep biedt ik wekelijks hele grote blokken aan. De afgelopen weken zijn deze blokken ook volop gebruikt, de een maakt er een toren van, de volgende een doolhof voor de ballen en de derde staat er bovenop als schaatsen.

5. Tasjes

Jonge kinderen hebben de behoefte om materialen te verzamelen, heel normaal speelgedrag en belangrijk voor de ontwikkeling. Onder anderen het wiskundig denken wordt hiermee ontwikkeld en gestimuleerd. Tasjes en mandjes om spulletjes in te kunnen doen zijn dan ook onmisbaar.

Jonge kinderen krijgen hiermee de kans andere materialen erin te stoppen, deze te verzamelen. Oudere kinderen zullen de tasjes gebruiken in hun rollenspel, bijvoorbeeld een tasje vullen met speelmaterialen om te spelen dat ze op vakantie gaan of het naspelen van het naar school gaan.

6. Dozen

It´s not a box!

Eigenlijk zegt dat al genoeg, een doos is zoveel meer dan een doos. Een doos kan alles zijn.

Zeker een grote doos waar je kindje zelf in kan kruipen is geweldig. Het dient als wegkruipplekje, verstopplekje. Wordt een huis, een boot, een auto, een verhuiswagen……

Zet eens een grote doos in huis en kijk wat je kindje ermee doet. De mogelijkheden zijn eindeloos!

7. Flesjes

Eén van de meest favoriete materialen van de jonge kinderen die de speelgroepen bezoeken. Lege flesjes gevuld met verschillende soorten materialen. De zogenaamde sensory flesjes.

Simpel om zelf te maken. Bewaar lege kleine frisdrank flesjes, spoel ze goed uit, laat ze goed drogen. Vul ze vervolgens met alles wat je maar kan verzinnen, je kunt eindeloos variëren, van rijst tot kralen, glitters tot kurken, bloemen tot zand  laat je creativiteit de vrije loop. Plak de dop stevig vast en klaar is het speel materiaal!

Simpel, goedkoop en magisch speelmateriaal voor je kind. Om naar te kijken, om mee te rollen, te schudden en rammelen, rechtop te zetten of juist om te gooien.

8. Ringen

Houtengordijnringen, stevige kunststofarmbanden.

Ringen zijn super fijn materiaal om mee te spelen voor jonge kinderen. Een baby kan een ring gemakkelijk vastpakken en op die manier er zelfstandig mee spelen. De ring bekijken, onderzoeken, voelen, proeven.

Peuters zullen de ringen verzamelen in een mandje of deze proberen ergens om heen te doen. Past het om mijn arm of net niet?

Ringen laten rollen en draaien. Ringen proberen op te stapelen of in een rijtje leggen.

9. Doekjes

Het eerste speelgoed voor je kindje, een katoenen doekje. Heel licht om te kunnen hanteren.

Zet het in een punt naast je kindje. Je kindje kan er eerst naar kijken en later zal het, eerst per ongeluk, later bewust het doekje proberen te pakken. Het doekje is handzaam voor je kindje, als het, het doekje laat vallen kan het geen kwaad.

Het doekje geeft je baby veel mogelijkheden om zelf actief te spelen en te ontdekken.

Dit doekje blijft ook later een leuk speelelement. Zelf kiekeboe spelen, je verstoppen of het doekje proberen om je nek te doen. Nog een beetje later zullen doekjes gebruikt worden als verkleedkleren, een doekje om je hoofd, als rokje rond je heupen of als leiband voor je knuffelhondje.

Een doekje, gewoon een simpel katoenen doekje zo simpel maar zo fijn speelmateriaal voor je kindje.

10. Bekers

Geen speciale speelstapelbekers, maar de gekleurde kunststof bekers die je bijvoorbeeld bij de Ikea koopt. Deze bekers passen altijd in elkaar en juist dat maakt ze fijner om mee te spelen voor je baby en peuter dan de stapelbekers die verschillende maten en vormen hebben.

Stapelen, bij elkaar zoeken, de eerste torens bouwen, ordenen de bekers bieden kinderen veel speel plezier.

De bekers zijn ook fijn buiten speelmateriaal, zand of water gieten van de ene beker in de andere en dan de verwondering zien op het gezicht van je kind!

Veel speelplezier

Wil je graag meer informatie over het typische spel van jonge kinderen?  Zoek je naar tips en handvatten hoe je, je baby of peuter zelfstandig kunt laten spelen? Kun je nog wel wat speelgoedtips gebruiken? Of zou jij graag meer informatie krijgen over ruimte en materialen in je opvang?

Kom dan meedoen aan een cursus SpeelRuimte! Nodig EigenWijs uit voor een vorming of bezoek een lezing of workshop van EigenWijs. Op de website www.eigenwijze.be vind je meer informatie.

Of neem contact op met EigenWijs info@eigenwijze.be of 0471-127130

Speelgroet, Moniek Neumann initiatiefneemster EigenWijs

By | 2019-03-26T21:55:47+01:00 maart 26th, 2019|baby, peuter, speelgoed, Spelen, Vrij spelen|0 Comments

About the Author:

EigenWijs is een initiatief van Moniek Neumann, Pedagogisch coach en Pikler pedagoog in opleiding. Naast EigenWijs zelf mama van drie ondernemende kinderen en al jarenlang werkzaam in de kinderopvang.

Leave A Comment