Vorige week was deze hulp-Sinterklaas even bij één van de grootste speelgoedwinkels van België. Heel eerlijk, de eerste keer en waarschijnlijk ook direct de laatste. En het resultaat… niets.

Ik zag werkelijk door de bomen het bos niet meer. Wat een spullen, wat een prikkels…. En wat een teleurstelling, volop plastic en kitscherige materialen.

En, in deze wereld groeien kinderen op, eerlijk is eerlijk ik ben er van geschrokken.

Mijn kind heeft enorm veel speelgoed, maar niets lijkt hij leuk te vinden.

Vol goede bedoelingen omringen wij onze kinderen met enorme hoeveelheden speelgoed. En daarmee beginnen we al heel vroeg. De box van baby´s zie ik vaak zo vol liggen dat het kindje er amper meer bij past.

De samenleving doet ons geloven dat onze kinderen dit allemaal nodig hebben. Wanneer je de televisie op een kinderzender zet wordt je overladen met reclames voor het nieuwste materiaal. Er wordt bij verteld waarom het zo belangrijk is. Het ene ondersteunt de motorische ontwikkeling, het volgende de cognitieve ontwikkeling en van het derde kan je kind al spelend leren praten of zelfs een andere taal leren. Miljoenen euro´s gaan erom in de speelgoedhandel.

Maar, speelt je kind uiteindelijk wel met al die dure geavanceerde materialen? Is hij echt betrokken bij zijn spel en leert hij er echt zoveel van als de commercie ons doet geloven?

Vaak moeten we toch echt ontkennend antwoorden. Het materiaal is maar eventjes leuk, laat ons kind niet echt vanuit zijn intrinsieke motivatie spelen en biedt toch net iets minder dan verwacht was.

Actief spelen

Maar welk materiaal laat je kind dan wel betrokken spelen? Welke materialen prikkelen, maken nieuwsgierig en lokken je kind echt uit om aan de slag te gaan en volledig op te gaan in zijn spel?

Dat zijn niet de meest geavanceerde, dure, nieuwe speelgoedmaterialen die de reclames halen. Maar, juist simpele materialen die je misschien wel gewoon in huis hebt liggen, of juist koopt in een geheel andere winkel dan de speelgoedwinkel. Hoe minder het materiaal uit zichzelf doet, hoe meer je kind er mee kan.

Een tip om zeker te onthouden:

´ Actief materiaal maakt passieve kinderen, passief materiaal maakt actieve kinderen.

´Emmi Pikler.

 

 

Wat is dan wel fijn speelmateriaal voor je kind.

Tien tips voor Sinterklaascadeautjes,  materiaal waar kinderen niet zomaar op uitgekeken raken, materialen die kinderen uitlokken te experimenteren, creatief te denken en je kind echt actief laat spelen;

 

Doekjes

Het eerste speelgoed voor je kindje, een katoenen doekje. Heel licht om te kunnen hanteren. Zet het in een punt naast je kindje. Je kindje kan er eerst naar kijken en later zal het, eerst per ongeluk, later bewust het doekje proberen te pakken. Het doekje is handzaam voor je kindje, als het, het doekje laat vallen kan het geen kwaad.

Het doekje geeft je baby veel mogelijkheden om zelf actief te spelen en te ontdekken.

Dit doekje blijft ook later een leuk speelelement. Zelf kiekeboe spelen, je verstoppen of het doekje proberen om je nek te doen. Nog een beetje later zullen doekjes gebruikt worden als verkleedkleren, een doekje om je hoofd, als rokje rond je heupen of als leiband voor je knuffelhondje.

Een doekje, gewoon een simpel katoenen doekje zo simpel maar zo fijn speelmateriaal voor je kindje.

Ringen

Houten(gordijn)ringen, stevige kunststofarmbanden, rubber turnringen.

Ringen zijn super fijn materiaal om mee te spelen voor jonge kinderen. Een baby kan een ring gemakkelijk vastpakken en op die manier er zelfstandig mee spelen. De ring bekijken, onderzoeken, voelen, proeven. Met de ring zelf geluiden produceren, door deze op de grond te tikken.

Peuters zullen de ringen verzamelen in een mandje of deze proberen ergens om heen te doen. Past het om mijn arm of net niet? Ringen laten rollen en draaien. Ringen proberen op te stapelen of in een rijtje leggen. Ringen samen met een keukenrolhouder, leuk om te oefenen met er omheen schuiven.

Kleine houtenringen kunnen ook voor grotere peuters en kleuters prima dienstdoen in een speelkeukentje als een lekkere maaltijd.

Ballen

Ballen in allerlei soorten en maten, groot, klein, hard en zacht.

Ballen zijn vanaf jonge leeftijd al erg fijn speelmateriaal voor kinderen. Vanaf het moment dat je kindje zichzelf voort kan bewegen sluipend/ kruipend zijn ballen geschikt materiaal.

Het feit dat ballen kunnen rollen spreekt enorm tot de verbeelding. Kinderen die bezig zijn in hun ontwikkeling met object permanentie, leren dat iets blijft bestaan ook al zie je het niet, zijn vaak enorm gefascineerd door ballen. Ik rol de bal weg, toch blijft de bal bestaan, ook als ik hem even niet meer zie.

Ook oudere kinderen genieten enorm van het spelen met ballen, gooien, rollen, strooien, schoppen en er zijn natuurlijk ontelbare balspellen te bedenken.

Misschien ken je de film Cast away, waarbij een bal het enige maatje wordt van Chuck Noland, de man die alleen moet zien te overleven op een eiland.

Zo blijkt maar, een bal kan alles zijn.

Flesjes

Eén van de meest favoriete materialen van de jonge kinderen die de speelgroepen bezoeken. Lege flesjes gevuld met verschillende soorten materialen. De zogenaamde sensory flesjes.

Simpel om zelf te maken. Bewaar lege kleine frisdrank flesjes, spoel ze goed uit, laat ze goed drogen. Vul ze vervolgens met alles wat je maar kan verzinnen, je kunt eindeloos variëren, van rijst tot kralen, glitters tot kurken, bloemen tot zand  laat je creativiteit de vrije loop. Plak de dop stevig vast en klaar is het speel materiaal!

Simpel, goedkoop en magisch speelmateriaal voor je kind. Om naar te kijken, om mee te rollen, te schudden en rammelen, rechtop te zetten of juist om te gooien.

Bekers

Geen speciale speelstapelbekers, maar de gekleurde kunststof bekers die je bijvoorbeeld bij de Ikea koopt. Deze bekers passen altijd in elkaar en juist dat maakt ze fijner om mee te spelen voor je baby en peuter dan de stapelbekers die verschillende maten en vormen hebben.

Stapelen, bij elkaar zoeken, de eerste torens bouwen, ordenen de bekers bieden kinderen veel speel plezier.

De bekers zijn ook fijn buiten speelmateriaal, zand of water gieten van de ene beker in de andere en dan de verwondering zien op het gezicht van je kind!

Tasjes en mandjes

Jonge kinderen hebben de behoefte om materialen te verzamelen, heel normaal speelgedrag en belangrijk voor de ontwikkeling. Onder anderen het wiskundig denken wordt hiermee ontwikkeld en gestimuleerd.

Tasjes en mandjes om spulletjes in te kunnen doen zijn dan ook onmisbaar.

Jonge kinderen krijgen hiermee de kans andere materialen erin te stoppen, deze te verzamelen. Oudere kinderen zullen de tasjes gebruiken in hun rollenspel, bijvoorbeeld een tasje vullen met speelmaterialen om te spelen dat ze op vakantie gaan of het naspelen van het naar school gaan.

Blokken

In alle soorten en maten, in alle kleuren en vormen blokken hebben veel te bieden.

Van houten blokken om mee te tikken, te stapelen, te verzamelen, te ordenen en mee te bouwen.

Tot legoblokjes voor oudere kinderen om complete steden te bouwen, goed voor het ruimtelijk inzicht en urenlang speelplezier verzekerd.

Dozen

It´s not a box!

Eigenlijk zegt dat al genoeg, een doos is zoveel meer dan een doos. Een doos kan alles zijn.

Zeker een grote doos waar je kindje zelf in kan kruipen is geweldig. Het dient als wegkruipplekje, verstopplekje. Wordt een huis, een boot, een auto, een verhuiswagen……

Zet eens een grote doos in huis en kijk wat je kindje ermee doet. De mogelijkheden zijn eindeloos

Buizen

Ga naar de bouwmarkt en koop een zetje buizen inclusief koppelstukken. Kinderen groot en klein vinden dit erom aantrekkelijk materiaal.

Je kunt iets door een buis laten rollen, rijden of glijden. Het ene materiaal past erin het andere juist niet. Het lokt uit om mee te bouwen in de hoogte, blijft de buis staan, kan ik er nog eentje aan vast koppelen, blijft het dan nog staan?

Het lokt uit om hele parcoursen mee aan te leggen en bijvoorbeeld ballen doorheen te laten rollen.

Je kunt er zelfs een huis van bouwen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Knikkers

Geen geschikt materiaal voor heel jonge kinderen natuurlijk. Maar daarentegen voor iets oudere kinderen geweldig materiaal om eindeloos mee te kunnen spelen.

Natuurlijk denk je bij knikkers direct aan rollen en de knikkerspelletjes van op het schoolplein.

Maar knikkers bieden zoveel meer dan dat. Knikkers zijn ideaal materiaal om te kunnen ordenen en rangschikken, op kleur, grootte en soort. Om ter verzamelen in potjes en pannetjes. Mooie wiskundige oefeningen die kinderen op die manier spelenderwijs alvast oefenen.

Gebruik knikkers eens op een lichtbak en je kind zal verwonderd zijn over de mooie kleuren en effecten die dit kan geven. Knikkers laten rollen over verschillende materialen en genieten van alle verschillende geluiden die er ontstaan.

Of knikkers gebruiken als poppetjes. Mijn dochter speelt graag met knikkers en voor haar zijn het hele families, ze ordent ze op kleur en soort en maakt families en speelt er hele fantasieverhalen mee.

Bonus tip

De Pikler driehoek

Wil je dan toch graag gaan voor iets groters. Kies dan voor het Piklerdriehoek. Heel veel speelplezier verzekerd!

Deze driehoek kun je al aanbieden vanaf het moment dat je ziet dat je kindje probeert zich op zijn knietjes te zetten. De fijne houtenleggers zijn ideaal voor de kleintjes om hun handen goed om heen te klemmen en ondersteunen hiermee het zelf omhoog kunnen gaan.

Voor peuters is de driehoek absoluut geweldig, oefenen met erop en eraf. Steeds een beetje hoger, tot op een dag je kindje de stap waagt erover heen te gaan. Enorm goed voor het ruimtelijk inzicht van je kindje, maar ook voor zijn zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en lichaamsbesef.

Met de glijplank eraan biedt de driehoek nog meer extra speelplezier. De plank biedt de mogelijkheden eraf te glijden, of juist naar boven te kruipen. Je kunt als ouder de keuze maken hoe hoog je de plank bevestigd en zo kan deze glijbaan meegroeien met je kindje.

Daarnaast doet de driehoek ook goed dienst als huisje en tentje. Met een lakentje erover heb je direct een fijn knus verstopplekje gecreëerd.

Een duur element, maar deze driehoek is het dubbel en dwars waard!

 

Lieve hulp Sinterklazen ik wens jullie veel plezier met het uitzoeken van de meest passend cadeautjes voor jullie kindje(s).

En wens jullie een gezellig Sinterklaasfeest toe!

 

Spelen is goed. Over vrij spelen en speelgoed voor baby´s en/of peuters

Benieuwd naar meer speelgoedtips voor baby´s of peuters?

EigenWijs biedt regelmatig lezingen aan waaronder lezingen over echt passend speelgoed voor baby´s en/ of peuters; En, wat geven we de baby.

Ook kun je als onderneming EigenWijs inhuren voor interessante vormingen over vrij spelen en speelgoed voor baby´s en/ of peuters.

Neem hiervoor zeker een kijkje op www.eigenwijze.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *