‘Een kind heeft honderd talen, maar de school en de samenleving stelen er negenennegentig af’

Wie droomt er niet van een rustige groep kinderen, spelend vol fantasie, met veel plezier en opperste concentratie?

Je ruimte als ondersteunend pedagoog

De inrichting van je ruimte heeft een enorme invloed op het (speel)gedrag, het welbevinden en betrokkenheid van de kinderen in je groep.

Wanneer je, je ruimte goed indeelt , fungeert je ruimte als een derde pedagoog. De ruimte en haar materialen vertellen hun eigen verhaal, stellen eigen vragen en hebben daarom een belangrijke pedagogische waarde.

Een zorgvuldig ingerichte ruimte stimuleert het ontdekkend leren, het experimenteren, het fantasiespel en het opzoeken van grenzen, bij jezelf en met elkaar. In een passend ingerichte ruimte komen kinderen tot rust, weten ze wat er van hen verwacht wordt. Spelen ze langer en geconcentreerder en storen ze elkaar minder. Kortom hun welbevinden en betrokkenheid is hoger.

De ruimte en materialen vormen een heel belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van kinderen en de ondersteuning aan opvoeders. 

Gluren bij de buren dat wil jij toch ook?

Tijdens deze unieke inspiratiedag mag je professioneel komen gluren. 

De inspiratiedag vindt plaats in de EigenWijze inspiratieruimte waardoor je letterlijk en figuurlijk wordt ondergedompeld in de visie je ruimte als ondersteunend pedagoog. 

De inspiratiedag geeft je antwoorden op de volgende vragen;

Het is een uitdaging om je ruimte zo in te richten dat deze het welbevinden en betrokkenheid van de kinderen ondersteunt. Het is een uitdaging de juiste materialen daarbij te zoeken en van je ruimte een passende werk/ speelplek te maken voor de kinderen in je praktijk. Net deze uitdagingen gaan we aan tijdens de inspiratiedag. 

Eigenwijze inspiratiedag

Tijdens de unieke EigenWijze inspiratiedag, speciaal voor professionals werkzaam met baby’s en peuters, neem ik je mee in het belang van de ruimte en haar materialen als opvoeder, vanuit de visie van Reggio Emilia en Emmi Pikler®.

Je krijgt volop inzichten in het belang van ruimte en materiaal, je krijgt praktische tips en handvaten, je leert de informatie om te zetten naar de praktijk. De dag gaat door in de EigenWijze inspiratieruimte, zodat je alles waar je deze dag aan gaat werken in de praktijk kunt zien, ervaren en beleven. Er is voldoende tijd alles te bekijken, ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Na de inspiratiedag

Andere professionals over de EigenWijze inspiratiedag:

‘Een aanrader voor iedereen’
I. Van Damme
Kinesist
‘Zaterdag 23 april had ik de kans om een heel inspirerende namiddag te volgen in Huis Eigenwijs bij Moniek. Met heel veel enthousiasme vertelde Moniek over de inrichting van haar ruimte en welk effect de omgeving heeft op het welzijn en betrokkenheid van het kind in de opvang. Samen met andere collega's uit de kinderopvang kregen we heel wat tips om een opvangruimte in te richten. Moniek nam ons mee om helemaal vanuit het oogpunt van het kind naar 'onze' opvang te kijken. Dit was werkelijk een 'eye opener'. Al te vaak vergeten we dit en richten we in 'over' de hoofden heen van onze kleintjes. Moniek, je speelruimte is heel inspirerend en je uitleg er bovenop maakt het plaatje meer dan compleet! Heb je de kans zo'n inspirerende dag/namiddag of webinar bij Moniek te volgen: zeker doen!! Meer dan de moeite waard! Dikke mercie Moniek om je passie met ons te delen!’
E. Coppens
Pedagogisch ondersteuner
‘Een aangename spreker met een zeer kindvriendelijke boodschap. Heel leuk dat er tijd genomen wordt voor achtergrondinfo zoals bijvoorbeeld de kleurkeuze. Je staat open voor bedenkingen en vragen van de deelnemers. Je laat ook de ruimte voor andere praktijken, maar zet ze wel aan tot het nadenken over hun eigen handelen. Sommige deelnemers zijn met een ganse waslijst aan mogelijkheden naar huis vertrokken. Die concrete tips zijn voor hen wel heel belangrijk. Als bonus was de ruimte heel inspirerend ingericht voor de juiste doelgroep (0-3 jaar).’
T. Lams
Ondersteuner Mentes
‘Een absolute aanrader voor iedereen die werkt in de kinderopvang. Met veel plezier heb ik de vorming over ruimte en materiaal gevolgd bij EigenWijs. Doordat het in een ingerichte ruimte was heb ik direct enorm veel ideeën opgedaan. Ik ben naar huis gegaan met een hoofd vol nieuwe ideeën en heb direct kleine dingen doorgevoerd met groots resultaat, dit motiveert om verder te werken aan mijn eigen ruimte. Ook was het erg leuk om anderen te leren kennen en ervaringen uit te wisselen, ik voelde daardoor heel veel steun en verbinding.’
S. Peeters
Kinderbegeleider

Praktisch

Eerst volgende inspiratiedag 2024 is ingepland op zaterdag 2 maart. 

De EigenWijze insipratiedag start om 9:30 en eindigt om 16:30 uur. Inschrijven voor een inspiratiedag naar jouw keuze kun je doen via de link die je vind onder de knop inschrijven. 

Deelname aan de inspiratiedag vanaf  €125,- per persoon incl. werkboek, hapjes, drankjes, foto’s.

Graag een inspiratiedag bij EigenWijs organiseren voor je organisatie, ook dat kan neem vrijblijvend contact op met EigenWijs voor de mogelijkheden. 

'Dromen zijn de zaadjes van een toekomstige werkelijkheid’

James Allen