Q&A 'Kijk eens wat ik kan’ – de opleiding tot Babyspecialist

De nieuwe opleiding van EigenWijs speciaal voor de kinderopvang. De opleiding die jou opleidt tot Babyspecialist, een specialist in je vak. De kinderopvang staat onder vuur, er moet nu iets gebeuren. We roeien al jaren met de riemen die we hebben en momenteel is de eerste vraag kan de groep open. Er worden honderden zijinstromers zo snel mogelijk klaar gestoomd voor een baan in de kinderopvang en ondertussen verdwijnen de mensen met jarenlange ervaring, tja, wat blijft er dan nog over…

Ik ben helaas niet bij machten alle problemen en vragen in de kinderopvang op te lossen net zoals jij dat niet kunt. Wat we wel kunnen is beginnen bij ons zelf. Dat klinkt heel klein, dat klinkt wellicht als iets wat geen verschil zal maken, maar geloof me dat doet het wel!

Ieder zaadje die jij plant wordt een grote stevige boom, zo kan ieder klein stapje een wereld van verschil maken. Vaak kan een kleine stap een grote verandering betekenen. En dat is wat ik beoog met de opleiding tot babyspecialist, de kinderopvang verdient specialisten. Onze kinderen verdienen specialisten, onze maatschappij zal meer en meer keren als er specialisten opstaan.

Ik geloof niet in brandjes blussen, ik geloof niet in symptoom bestrijding, waar ik wel in geloof… in preventie! Net de reden waarom ik een 20 jaar geleden ben gestart in de kinderopvang als kinderbegeleider. De kinderopvang is de plek waar we preventief werken, de kinderopvang is de plek die impact maakt, de kinderopvang is de plek waar bijna alle kinderen komen in hun eerste belangrijkste levensfasen. De kinderopvang maakt het verschil!

Samen maken wij het verschil, samen staan wij aan die basis van een kinderleven, van een mensenleven en daar worden de wortels aangelegd. De wortels die stevig staan of kunnen gaan wankelen, de wortels waar een kind zijn leven op verder bouwt. Door de wankele positie van de kinderopvang wankelen de wortels van onze kinderen en dat mag niet gebeuren daarom is het nu tijd iets te doen. Blijf niet kijken naar een ander, maar begin bij jezelf. Ja, bij jou begint het verschil, omdat jij degene bent die iedere dag de kinderen in haar handen heeft, omdat jij degenen bent die kinderen imiteren, omdat jij degene bent die dagelijks de kinderen doet groeien!

Ja, absoluut!

Een huis laat je toch ook niet bouwen door een manusje van alles!

Zo bouwen wij ook niet aan stevige wortels, aan een stevige basis met onze kinderen met een manusje van alles maar met specialisten in ons vakgebied en juist nu is die specialist meer dan eens nodig.

Het is een intensieve, verdiepende opleiding voor professionals die werkzaam zijn in de kinderopvang en dus reeds beschikken over het hiervoor vereiste diploma. Je mag volop nieuwe kennis verwachten en tevens ontwikkel je nieuwe vaardigheden. De opleiding doet ook een beroep op je eigen intuïtie, en het onderzoeken van je innerlijke grondhouding. Juist door in te spelen op als deze facetten groei jij als professional op alle fronten. Deze opleiding is dan ook zoveel meer dan enkel het vergaren van nieuwe kennis, jij gaat echt aan de slag en zal na de opleiding op een geheel andere manier kijken naar baby’s en handelen in je professie.  De diepgang en de wijze waarop deze opleiding vorm is gegeven, maakt dit tot een intensieve training die in korte tijd  een blijvende gedragsveranderingen in gang zet.

De opleiding tot babyspecialist belicht alle dimensies van de MemoQ, daarnaast is de opleiding gestoeld op de uitgangspunten van Emmi Pikler, aangevuld met uitgangspunten van Magda Gerber, Aletha Solter, Loris Malaguzzi, Priscilla Dunstan en Thomas Harms.

Nee zeker niet, ongeacht welk kwaliteitssysteem je gebruikt de opleiding sluit er absoluut bij aan.

Jazeker, voor deze opleiding is geen basiskennis nodig van Emmi Pikler of welke andere pedagoog dan ook. Jouw kennis als kinderopvang professional, jouw vooropleiding en ervaring is alles wat je nodig hebt om te kunnen starten aan deze opleiding.

EigenWijs streeft er niet na om van jouw kinderopvang, van jouw groep per se een Pikler opvang te maken, echter deze waardevolle inzichten geven je de nodige handvaten in je werk met de baby’s in je groep. Je krijgt een basis mee van de visie van Emmi Pikler, maar wordt opgeleid tot babyspecialist en niet tot Pikler specialist.

Absoluut, je vooropleiding maakt geen verschil, je ervaringsjaren maken geen verschil het draait om de passie voor het vak, jouw liefde voor de kinderen en het feit dat jij je wilt specialiseren in je werk. De opleiding is passend voor iedere kinderopvangprofessional jij als onthaalouder bent van harte welkom, maar ook als je werkt als coach, verantwoordelijke of manager in de kinderopvang is deze opleiding passend voor jou.

Absoluut, wil jij specialist worden op het gebied van baby’s en werk jij nu als professional in een geheel andere setting dan kinderopvang ook jij bent van harte welkom om mee te komen volgen.

Jazeker, deze opleiding zal je de nodige know how geven om positief te kunnen starten en direct bij de start de juiste keuzes te maken in bijvoorbeeld je inrichting en de keuze in het werken met horizontale of verticale groepen.

Natuurlijk ook jij bent meer dan welkom, weet wel deze babyspecialist opleiding voldoet niet aan de wettelijk gestelde normen in Nederland, je bent daarmee na deze opleiding nog niet in orde voor de wetgeving in de kinderopvang in Nederland.

De opleiding start op zaterdag 15 april 2023 en is uitgesmeerd over een halfjaar, zodat jij voldoende tijd hebt de geleerde stof om te zetten in handelen. Ook geeft het je de mogelijkheid deze opleiding naast je werk en je gezinsleven in te passen. De andere data zijn 13 mei, 17 juni, 2 september, 30 september en 21 oktober.

Ook start er een opleiding in november 2023 de ingeplande opleiding dagen zijn de volgenden: 18 november en 16 december 2023. 20 januari, 24 februari, 23 maart en 20 april 2024.  

De opleiding bestaat uit zes hele dagen van 9:30 tot 17:00 uur naast de opleidingsdagen vraagt de studie ook enige inzet thuis of op je werk. Het schrijven van een reflectieverslag na iedere bijeenkomst en het doen van enkele vaak praktische opdrachten wordt van je verwacht gedurende de opleiding

De groep wordt bewust klein gehouden maximaal 12 deelnemers waardoor er zeker voldoende ondersteuning is. Er zal een app of facebookgroep aangelegd worden onder de deelnemers zodat je gebruik kunt maken van elkaars kennis, expertise en ervaringen. Daarnaast ben ik als je lesgever ook volop bereikbaar voor jou, deze zes intensieve opleidingsmaanden word jij persoonlijk gecoacht door EigenWijs samen gaan we de uitdagingen aan.

De opleiding gaat door met minimaal 8 deelnemers en maximaal 12 deelnemers. EigenWijs kiest heel bewust om te werken met kleine groepen om zo jou voldoende ondersteuning te kunnen bieden en echt zes maanden lang jou te kunnen coachen.

Deze opleiding is echt enkel voor die gedreven passievolle kinderopvangprofessional die echt wil veranderen en echt wil werken aan haar zelf.

Nee, de meerwaarde van de opleiding is juist ook de verbinding met elkaar en het zijn in de groep. De opleiding gaat door in de praktijkruimte van EigenWijs waar ook alle materialen te vinden zijn die jij nodig hebt gedurende de opleiding.

De prijs voor deze opleiding bedraagt €1195,- per persoon.

Hiervoor ontvang je een schat aan waardevolle informatie, een absolute transformatie van jou als professional in de kinderopvang. Een praktisch werkboek die je ook na de opleiding helpt om verder te ontwikkelen en helpt om je nieuwe kennis door te geven aan collega’s, ouders… Een boek met achtergrond informatie, een halfjaarlang coaching vanuit EigenWijs in jouw veranderingsproces tot babyspecialist. Tevens leer je andere passievolle kinderopvangprofessionals kennen die je blik zullen verruimen, zij zijn naast de opleider een steun tijdens je opleiding.

Tijdens de opleidingsdagen word je goed verzorgt je kunt gebruik maken van alle materialen die te vinden zijn bij EigenWijs en ook de tussendoortjes, de drankjes zijn inbegrepen tijdens deze dagen.

Ojee dat is duur, waarom zoveel…de informatie en de tools die je ontvangt zijn van onschatbare waarde. Een specialist investeert in zijn eigen expertise, een expertise, een ervaring, en kennis die echt life changing zal zijn niet alleen in je werk ook in je leven zal het je de nodige veranderingen en ondersteuning bieden. Echt deze opleiding bied je een levenslang plezier en voldoening. Ik garandeer je een absoluut veranderingsproces!

Wanneer ik alle informatie en tools die je krijgt uit zou moeten drukken in werkelijke waarde zal het al snel op 10.000 tot 15.000 euro komen, kennis is duur een specialist word je niet door 100euro te besteden. Voordat ik jou deze opleiding aan kan bieden heb ik zelf enorm geïnvesteerd in mijn expertise, in mijn kennis, mijn kunde in mijzelf intussen ben ik zeker 30.000 euro verder dat lijkt veel geld maar is nog dagelijks van onschatbare waarde en levert dus uiteindelijk zoveel meer op dan dat wat ik ooit heb geïnvesteerd.

Kijk verder dan enkel naar wat het kost, wat zal het je opleveren?

Deze investering is het echt meer dan waard, geloof je er niet in? Dan is deze opleiding (nog) niet jou weg. De opleiding is echt enkel voor diegene die het zichzelf gunt, die het waard vindt te investeren in zichzelf en zijn eigen professie. Die passievolle professionals die echt specialist willen worden in hun vak!

Jazeker, je kunt kiezen de opleidingskosten in een keer te betalen, in twee termijnen van €600,-  of verspreid over zes termijnen van elke €200,-.

Tijdens de dag van de kinderbegeleider op 12 oktober 2022 heeft EigenWijs een kortingsactie voor deze opleiding gehouden, deze is echter niet meer geldig.

Ja natuurlijk!

Je ontvangt na het afronden van de opleiding een officieel certificaat die de kers op de taart vormt, waarmee jij kunt stralen en laten zien kijk eens wat ik heb behaald. Vanaf dan kun jij je babyspecialist noemen een specialist in je vak!

Ook dat is mogelijk. Een opleiding kan incompanny doorgaan met minimaal 8 personen en maximaal 12 personen. We bespreken samen de dagen en de locatie waar de opleiding door zal gaan.

EigenWijs heeft de kans gekregen deze opleiding ook aan te bieden via Diverscity vanaf 2023 is het dus mogelijk de opleiding tot babyspecialist via die weg aan te vragen. Wat dit praktisch betekent… dat weet ik nog niet. Meer informatie volgt.

Staat het antwoord van jouw vraag er niet tussen…. Geen probleem zendt een mail naar EigenWijs info@eigenwijze.be en ik beantwoord met veel plezier je vraag.  

Ik geloof in jou, ik geloof in de kinderopvang, ik geloof in het bundelen van onze krachten. De tijd is nu rijp om het te doen, juist in crisistijden zijn de mogelijkheden eindeloos. Ik kijk er naar uit jou te ontvangen bij de opleiding tot Babyspecialist.